9 Şubat 2013 Cumartesi

BUGÜN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ


Bugün 9  Şubat Dünya Sigarayı bırakma günü. Sigara  kullanımı başta kanser olmak üzere birçok rahatsızlığa neden oluyor. Sigarayı bırakmak isteyenler için bugün önemli bir gün.

Sigaranın zararları anlatmakla bitmiyor. İstatistiklere göre, aktif ve pasif sigara içiciliği nedeniyle Türkiye'de yılda 120 bin  kişi hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalara göre de dünyada  1,2 milyar kişi aktif sigara kullanıcısı.

6 SANİYEDE BİR KİŞİ ÖLÜYOR
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Sağlam, ''Sigara bugüne kadar dünyanın karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehdididir. 6 saniyede bir kişi sigaranın neden olduğu hastalıktan hayatını kaybetmekte. Kullanıcıların yarısını erken öldürmekte" diyor.

NEDEN BIRAKAMIYORUZ?
Sigara dumanının içerisinde 4 binden fazla zararlı madde bulunuyor. Aktif içiciler kadar sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de sigaradan büyük zarar görüyor. Peki sigarayı bırakmak neden bu kadar güç? Uzmanlar, sigaranın etken maddelerinden biri olan "Nikotin"in bunun başlıca sebebi olduğunu söylüyor.

ŞİFALI BİTKİLER
Bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak isteyenler ise bazen çaresiz kalabiliyor. İşte bu noktada Fitoterapi, yani şifalı bitkilerle tedavi yöntemleri devreye giriyor. Bitkilerin tedavi edici özelliklerini kullanarak sigarayı bırakmayı başaran birçok bağımlı bulunuyor.

1 HAFTADA BAĞIMLILIKTAN KURTULDU
Düzce'de yaşayan 38 yaşındaki Ömer Ertuğ da bu yolla sigarayı hayatından çıkarmayı başarmış. 14 yaşında sigaraya başlayan Ertuğ, yakınlarının tavsiyesiyle Dr. Ömer Coşkun'unun tedavi arayarak yeni bir hayata adım atmış. Bir hafta kadar "Sigaratör" kullandığını söyleyen genç adam , "Şimdi sigaranın dumanı bile beni rahatsız ediyor. Artık midemi bulandırıyor. Nefesim açıldı. Balgam ve öksürük yapıyordu. Artık bu sıkıntılarımdan hiç biri yok. Allah, razı olsun. Allah, Ömer Beyi başımızdan eksik etmesin" diyor.


Kaynak: Ajanslar, ANC TV

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder