22 Şubat 2013 Cuma

DOKTOR ÖMER COŞKUN YANIŞ BİLİNEN DOĞRULARI DÜZELTMEYE DEVAM EDİYOR


Ülkemizde hemen her şeyin merdiven altı üretimi yapılmakta. Fakat bu merdiven altı üretimler gıda maddelerine karışında iş biraz daha ciddileşiyor. Dr. Ömer Coşkun doğru olarak bildiğimiz bazı yanlışlar hakkında tüm Türkiye’yi uyardı.

Dr. Ömer Coşkun; “diyelim ki çorbanızın içine bir baharat koydunuz. Hadi, ben biliyorum baharatın nereden alınacağını, nasıl toplanacağını ama diyelim ki siz gittiniz herhangi bir yerden bir baharat aldınız. Allah korusun merdiven altı üretimse, nemli yerde sakladıysa içinde mantarlar olabiliyor. Aflatoksin gibi başta karaciğeri, mideyi etkileyen korkunç zehirler olabiliyor. O yüzden mutfağınıza soktuğunuz her şeye dikkat edin yoksa gıda alayım derken, besleneyim derken ülser, kanser, siroz gibi hastalıklara yakalanabilirsiniz. Bir aflatoksin, bir insanı siroz yapmaya yeter. Bu kadar tehlikeli bir toksindir aflatoksin. Normalde düşünün, bir kırmızıbiber dışında parlak bir zar var, bir kabuk var. Bunu öğüttüğünüzde ya da üretici öğüttüğünde eğer dış zemini açık bir yapı varsa yani merdiven altı diye tabir ettiğimiz;  tozlu, pis, nemli bir ortamda tutuluyorsa bunun içine giren maddeler maalesef gözle görülmüyor.  Göremediğiniz küfe karşı, görmediğiniz zehre karşı ne yapacaksınız? İlk olarak üreticinize dikkat edeceksiniz. Satın aldığınız yere dikkat edeceksiniz. Kullanırken tadında her hangi bir değişiklik varsa kullanmayacaksınız. Bir örnek vereyim; benim annem çok tutumlu bir kadındır. Ekmek hani nadiren de olsa küflenir ya, annem o ekmeğin küflü yerini keser gerisini yedirirdi bize. Yanlış! Ekmeğin bir ucu bile küflense atacaksın hepsini neden? Maalesef gözle görünmeyen o küf ekmeğin her tarafına nüfus etmiş olabilir, buna karşı tedbir alın.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder