11 Şubat 2013 Pazartesi

KİŞİYE ÖZEL KALP KAPAKÇIĞI GELİYOR


Alman bilim adamları, her hastaya özel yapay kalp kapakçığı üreten bir teknoloji geliştirdi. Teknoloji, yeni nesil üç boyutlu yazıcılar ve doku mühendisliğinin özelliklerinden yararlanıyor.

Almanya’nın Berlin Teknik Üniversitesi uzmanlarından Profesör Hartmut Schwandt, kişiye özel kalp kapağının ilk aşamasını bilgisayarlı tomografi cihazının oluşturduğunu kaydetti. Schwandt, “Kişiye uygun çözüm, mümkün olan en yüksek kesinliği gerektiriyor. Bunun için hastanın kalp kapakçığının bilgisayarlı tomografi görüntüleri alınıyor. Bu yöntemle elde edilen verilerle üç boyutlu modelleme yapılıyor” dedi.

Yapay kalp kapakçığında kullanılan plastik yapının bir süre sonra vücutta kendiliğinden erimesi, yeni teknolojinin üstünlüklerinden biri olarak gösteriliyor. Profesör Hartmut Schwandt, henüz araştırma safhasında bulunan kapakçıkların bu özelliğine dikkat çekiyor. Prof. Schwandt, “Uzun vadeli hedeflerden biri de yapay hücre dokusuyla donatılan kapakçık hasta kalbine yerleşirken, protezde kullanılan plastik yapının zamanla vücutta kendiliğinden yok olması” diye konuştu.

Deutsche Welle Türkçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder