5 Şubat 2013 Salı

MOBİLYALARDA KANSER TEHLİKESİ


Dünya Sağlık Örgütü, mobilyalarda kullanılan kimyasal maddelerin kansere yol açabilecek maddeler içerdiği uyarısında bulundu. 
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan rapora göre, mobilyalarda kullanılan, tutkal, boya ve verniklerden zamanla ayrışan ''formaldehit gazı", insan sağlığına olumsuz etki eden kanserojen kimyasal maddeler içeriyor.
Gelişmeler üzerine, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), başta kanser olmak üzere birçok solunum ve sinir sistemi hastalığına neden olan ''formaldehit''in mobilya ve ahşap malzemelerde bulunma miktarını sınırlamak için E1 belgelendirmesine başladı. Ahşap, panel ve bu malzemelerden yapılan mobilyalardaki formaldehit miktarı, TSE'nin vereceği belge ile sağlığa zarar vermeyecek düzeye indirilecek.
E1 Belgesi, ürün içeriğindeki ''formaldehit'' maddesinin sağlığa zarar vermeyecek düzeyde kullanıldığını gösteren, mobilya sektöründe başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kabul gören temel kriter durumunda.

Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsveç, ahşap panellerde E1 belgelendirmesini 1985 yılından bu yana zorunlu uygulama haline getiren ülkeler arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder