7 Şubat 2013 Perşembe

MUĞLA ARILARI ARTIK DAHA DİRENÇLİ


Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından hazırlanan 'Muğla arısının hastalıklara karşı direncinin arttırılması' projesi kapsamında, kovanları temizleyerek hastalıklara karşı direnç oluşturan yeni arı kolonileri oluşturuldu.

MAYBİR'in hazırladığı 'Muğla arısının hastalıklara karşı direncinin arttırılması' projesi,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gelen hibe desteği ile birlikte hayata geçirildi.

Projenin yürütücülüğünü Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence yaptı. Projenin ilk yılı başarıyla tamamlandı.

Proje kapsamında Muğla il genelinde 20 bölgeden 240 arı kolonisi toplandı. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de doğal döllenmenin sağlanması için izole bölge oluşturdu.

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, yeni oluşturulan arı ırkıyla hastalıkla mücadelede ilaç kullanılmasına gerek kalmadığını belirtti.

MAYBİR Başkanı Şahin, "Yeni oluşturduğumuz arı ırkına Muğla eko tipi diyoruz. Bu arılar kovanı kendi temizlediği için ilaç kullanımına gerek kalmıyor. İlaç kullanılmayan peteklerde üretilen ballarda kalıntı olmuyor. Hem daha fazla ürün alınıyor hem de bal kalitesi artıyor" diye konuştu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence de her bölgenin arısının bulunduğu bölgede ıslah edilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Kence, "Anadolu bal arıları genetik çeşitlilik bakımından çok zengin. Dünyadaki arı alt türlerinin yüzde 20'si Türkiye'de bulunuyor. Her arı ırkı kendi bölgesinde ıslah edilmeli. Biz Muğla arısını ıslah etmeyi hedefledik. Muğla arısının davranışlarından yararlanarak ilaç kullanımını önlemeyi hedefliyoruz. Bunun genetik yapı kazandırılması için 4 yıl takip edilecek. Arılar hastalıkla kendileri mücadele edebilecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder