7 Şubat 2013 Perşembe

OBEZİTE, D VİTAMİNİNİ YOK EDİYOR





Yapılan son araştırmalar obezite hastalarının vücutlarındaki D vitamini oranının, diğer insanlara oranla daha az olduğunu ortaya koydu.

Araştırma "PLOS Medicine" adlı bilim dergisinde yer aldı. Araştırmaya 42 bin kişinin  katıldığı ve 21 çalışmadaki genetik verilerin analiz edildiği açıklandı.

Araştırmaya göre, vücut ağırlığının boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksi (VKİ) oranında yaşanan her yüzde 10'luk artışta, vücuttaki D vitamini oranı yüzde 4 oranında azalıyor. VKİ oranı 30 ve üstünde olanlar obez kabul ediliyor.

BBC'ye konuyla ilgili bilgi veren araştırma ekibinden College London Üniveritesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden Dr. Elina Hypponen, obez ve aşırı kilolu insanlarda D vitamini eksikliğinin izlenmesi ve tedavisinde bu araştırmanın önemli rol oynayacağını söyledi.

D vitamini, en çok güneş ışınlarında bulunuyor; ayrıca haplarla da D vitamini takviyesi yapılabiliyor.  D vitaminin eksikliği  yetişkinlerde kemik yumuşaması ve erimesi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Kaynak: Ajanslar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder